fredag 4 januari 2013

Tack Västerbottenskuriren för att du ”ger vatten till kvarnen” gällande fördomar kring våldtäkter

Den 11 december 2012 såg Västerbottenskurirens framsida ut så här:

Rubriken tillhör en artikel gällande ett brottsmål där en man 2010 blev dömd till 2års fängelse för våldtäkt. För några månader sedan, när mannen tjänat av sitt straff så erkänner offret att hon ljugit om våldtäkten och gick själv med detta till polisen. Kvinnan delgavs misstanke om falsk tillvitelse men förundersökningen lades ner eftersom historierna kvinnan lämnat inte går ihop. Kammaråklagare Andreas Bogseth säger till VK att det inte är visat att hon bortom rimligt tvivel gjort sig skyldig till det här brottet. Till VK säger kvinnan att det här visar hur lätt det är att anmäla någon för våldtäkt och få denne dömd genom att ljuga.

Förstå mig nu rätt, jag menar inte att det är fel av VK att lyfta den här typen av fall till allmänhetens kännedom. Det ska påvisas när fel begås inom rättssystemet, vilket det kanske inte ens gjorts, det återstår att bevisas eftersom den dömde våldtäktsmannen tänker begära resning i målet. Det jag reagerar på är dock den ensidiga rapportering som sker kring våldtäktsfall. Den här typen av artiklar är lätta att skriva för, ni ser kvinnor ljuger om våldtäkter och de stackars männen är oskyldigt anklagade. Eller rapportering gällande kvinnans skuld när en våldtäkt faktiskt har begåtts.

Det kvinnan säger till VK om att det skulle vara lätt att anmäla våldtäkter och att få gärningsmännen fällda synar jag när våldtäkt i samhällets ögon är bland det skamligaste en kan utsättas för och jag tror därför att det inte är många som med lätthet går till polisen som kommer att ifrågasätta ens klädsel, levnadsstil och personlighet när de anmäler att de utsatts för våldtäkt. När en blivit utsatt för ett sexualbrott av någon bekant eller i en nära relation i det egna hemmet, vilket är under vilka förhållanden de flesta sexualbrott sker, så kanske det trots allt är lättare att inte anmäla. Västerbottenskuriren kanske borde uppmärksamma mörkertalen gällande våldtäkter och sexualbrott överlag samt problematiken gällande behandlandet av våldtäktsoffer både i förhör och rättegång när de väljer att publicera en artikel likt den ovan för att inte ge allt för mycket vatten till kvarnen gällande alla fördomar som råder när det kommer till våldtäktsmän, våldtäktsoffer och sexualbrott.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar