söndag 3 juni 2012

Retuscherad reklam? Eat this!

Det finns en fenomenal blogg (eller vad heter det?) på tumblr som heter Escher Girls, som lägger upp bilder på tecknade kvinnor i anatomiskt omöjliga, "sexiga" poser. För det ÄR fysiskt omöjligt att för en kvinna att visa rumpan och brösten framifrån samtidigt i samma bild. Jag testade och det går inte. Fast det klart, jag är ju ingen superhjältinna.


Man kan argumentera att tecknade serier är överdrivna åt alla håll (jag tror inte att det är möjligt för en man att se ut som seriehjältarna heller), men det är så uppenbart att kvinnor i serier är tänkta som "ögongodis" åt läsarna, eftersom de flesta som läser serier - här i västvärlden - är män och killar. Och en sak som är väldigt viktig att komma ihåg är att exponering av kvinnor och exponering av män inte är samma sak. Män blir inte "sexobjekt" på samma sätt som kvinnor, eftersom män och kvinnor inte har samma position i vårt medvetande. En lättklädd man i en kalsongreklam och en lättklädd kvinna i en trosreklam är inte samma sak, även om det är lätt att tro det. Vad beror detta på? Jo, på att kvinnor inte kan ge män samma bekräftelse som män kan ge kvinnor (och för den delen andra män). Eftersom män är det dominerande könet i vårt kollektiva medvetande är bekräftelsen från en man mer värd än bekräftelsen från en kvinna. Syftet med exponering, till exempel i reklam, är detsamma för båda könen - en mans bekräftelse - och eftersom vi också lever i ett väldigt heteronormativt samhälle söker kvinnan bekräftelse genom att vara sexuellt attraktiv. Män visar sig istället starka, tuffa, rika, mäktiga, i syfte att vinna respekt från andra män - inte attrahera dem.

1 kommentar:

  1. Påminner mig om den här tumblr-tråden, där folk försöker sitta som en teckning av Mary Jane i en "sexig" och "avslappnad" pose för att visa på hur absurd den är.
    http://stayinbedgrowyourhair.tumblr.com/post/9711869259/panasonicyouth-belgianbollocks

    SvaraRadera