Enligt ett klassiskt liberalt synsätt, som idag reflekteras i de borgerliga partiernas politik, är en individ fri när det inte existerar några formella hinder för henom att leva sitt liv som hen vill. Jag håller inte med utan anser att det i vårat samhälle finns strukturer (alla som har minsta intresse för genus eller socialism goes "No shit, Sherlock?"), baserade på exempelvis kön, klass, etnicitet, sexualitet, och funktionalitet, som präglar oss och påverkar de reella möjligheter vi har. Det finns inga formella hinder för att barn vars föräldrar är låginkomsttagare ska prestera lika bra i skolan som de som har föräldrar med högre inkomst, men ändå är det så. Det står inte skrivet någonstans att kvinnor ska ta större ansvar i hemmet eller att Manne ska ha lättare än Mansour att bli kallad till en arbetsintervju, men ändå finns det förväntningar och fördomar som gör att så sker.
Enligt en borgerlig retorik räcker det med att alla har samma formella rättigheter för att uppnå jämställdhet, men jag anser att detta inte är nog utan att staten aktivt måste agera för att bryta de strukturer som bidrar till att människor faktiskt hindras från att leva sitt liv som de vill. Därför anser jag att det kan vara rättfärdigat att tillgripa metoder såsom kvotering och positiv särbehandling, vilket vissa anser är ett angrepp på rätten till ett fritt val, eftersom dessa syftar till att bryta strukturer som förtrycker och faktiskt förhindrar valet från att vara fritt.
Ett ämne som är aktuellt är frågan om huruvida det bör ske en individualisering av föräldraförsäkringen, eller om det ska vara upp till föräldrarna att välja hur de vill fördela föräldraledigheten sinsemellan. Jag anser att föräldraförsäkringen bör individualiseras, av ett antal skäl:
1. Om inga särskilda skäl för att så inte är lämpligt föreligger bör båda föräldrarna ta lika mycket ansvar för sitt barn. I de fallen där det rör sig om ett heterosexuellt föräldrapar finns det samhälleliga normer som innebär att kvinnan förutsätts ta ett större ansvar än mannen.
2. Det faktum att det idag oftare är kvinnan i ett heteropar som tar ut största delen av föräldraförsäkringen gör att arbetsgivare är mer troliga att diskriminera kvinnor i fertil ålder.
3. Att kvinnors arbete värderas lägre innebär att det ofta är mer ekonomiskt lönsamt för den enskilda familjen att kvinnan är ledig längre, vilket bidrar till att upprätthålla den rådande strukturen.
4. Att kvinnor tar ut den största delen av föräldraledigheten kan leda till att de halkar efter i löneutvecklingen, vilket ytterligare förvärrar lönegapet.
På ett sätt förstår jag inte riktigt hur det kommer sig att föräldraförsäkringen inte är individualiserad, bara för att två människor har skapat ett litet liv tillsammans har de inte uppgått i varandra och blivit en och samma person. De är fortfarande skilda individer, och är det inte därför mer än logiskt att de har individuella rättigheter och skyldigheter? Föräldraförsäkringen som den ser ut idag känns ungefär lika fräsch som sambeskattning, och den avskaffades i Sverige 1971...
Apropå föräldraförsäkringen - den här artikeln är sjukt intressant:
SvaraRaderahttp://feministisktperspektiv.se/2011/10/14/alliansen-tog-bort-jamstalldheten/
Alliansregeringen har alltså ändrat direktiven till Försäkringskassan från "Det samlade uttaget av föräldrapenning skall vara jämställt mellan kvinnor och män" till "Föräldrar ska genom Försäkringskassans information få goda förutsättningar att välja hur man vill fördela föräldrapenningsdagarna mellan sig". Tål att tänkas på.
(hittade artikeln via http://zettermark.blogg.se, också en bra blogg!)
Alliansen </3 Snacka om avsaknad av ett strukturellt perspektiv. Jag förstår verkligen inte VARFÖR de väljer att försämra riktlinjerna på det här sättet när de var bra från början. Och att argumentet är "för att alla ska få välja själva" kan en ju argumentera att med samma logik borde inte alkohol eller tobak bära några varningstexter...
SvaraRadera