lördag 30 juli 2011
Ta tillbaka ordet!
I grunden var ju feminism bra, men nu har det gått för långt
Huuuur ofta får jag inte höra/läsa någon uttala sig som rubriken lyder? Precis som det tagits upp tidigare på den här bloggen så finns det en övervägande rädsla och avståndstagande till feminismen, eftersom man inte vill identifiera sig med de negativa, förutfattade meningarna som många generellt tenderar att koppla ihop feminism till.
Att ta avstånd från jämställdhet är tabu. Att ta avstånd för feminism är normalt. "Jag står för allt det där, men jag är inte feminist. Jag hatar inte män och jag tycker inte att kvinnor är bättre än män." När ska folk förstå att man kan vara feminist på flera olika sätt? Att vara för jämställdhet låter självklart i mångas öron. Men hur ska man nå jämställdhet? HUR?
För mig är jämställdhet inget politiskt ställningstagande. Jämställdhet är ett mål i en feministisk och politisk kamp.
Och det här med att feminism förr var mycket bättre, men att det nu har gått för långt... Folk hänvisar då ibland till den forna kvinnokampen om rösträtt och kampen på arbetslivet. Jag undrar, hur många utomstående tror ni, på den tiden, tyckte att kvinnokampen var bra? Kan det inte ha att göra med att nu, när man själv upplever dessa feministiska krav på samhället, ser den som negativ - just för att man påverkas själv? För att man själv tvingas tänka om och kanske offra lite privilegier man tidigare haft? Det handlar om att folk är lata. Lata dels för att de är vana att leva på ett visst sätt och det blir jobbigt att ändra på sig. Lata för att det inte orkar ta reda på mer om ett begrepp och vad det egentligen står för. Det finns alltid fanatiker och extremister inom varje ideologi, men folk tenderar att generalisera efter just dessa få extremister och samtidigt blunda för hur de själva lever. Jag gör så själv. Men jag är inte så lat att jag inte kan börja tänka om och analysera mina egna tankar och beteende.
F-ordet
Steg 1: Klicka.
Steg 2: Läs.
Steg 3: Gå med i Malin Meissners fan club (jag är ordförande, platserna som sekreterare och kassör är vakanta)
torsdag 28 juli 2011
Om garderobshetsen
Sen. Det definitiva. Tycks det åtminstone. Föräldraproblemet. Skall mamma gasta om barnbarnslöshet? Skall pappa muttra något ohörbart? Måste man berätta? Man avvaktar. Tänker att: "Vad fan ska jag behöva 'förklara' min läggning när inga heterosexuella behöver det" och undviker samtalet som ett politiskt ställningstagande. Sedan står man där en dag, då man råkar ha skaffat sig en flickvän. Och då berättar man. Några jobbiga sekunder, sekunderna innan man hoppar i bassängen från ett hopptorn tio meter upp i luften - tänk inte så mycket, hoppa bara. Smärtfritt.
tisdag 26 juli 2011
Manligt redskap
måndag 25 juli 2011
No tears for queers

Jag tänkte nu dela med mig av ett boktips. Om ni känner för att bli upprörda, berörda, bestörta eller bara förbannade och ledsna finns det en bok som heter "No tears for queers" som är skriven av Johan Hilton. Det är ett skrämmande reportage om tre mord på homosexuella män, där den röda tråden är att de raggade på fel killar. Killar som kände sig så hotade och ifrågasatta av dessa närmanden att de kände sig tvungna att döda. "No tears for queers" är en bok om hatbrott mot homosexuella (män), och en bok om manlighet. Jag blir så otroligt illa berörd när jag läser om det brutala övervåldet mot dessa mordoffer (det är ju knappast nödvändigt att skära halsen av någon TVÅ gånger) och om Westboro Baptist Church's vidriga demonstrationer och aktioner (jodå, gamle Phelps är allt med på ett hörn och jag har typ aldrig hatat någon så mycket förut). Den här boken är skrämmande och oerhört viktig. En bok att sträckläsa. Och den bevisar att brott mot homosexuella verkligen kan vara hatbrott. Att hatbrott och brott är inte samma sak.
Boken fokuserar väldigt ensidigt på män och manlighet vilket kan vara en tillgång och en nackdel. Men jag menar att ett fokus på mäns våld mot män som ett sätt att upprätthålla manligheten är ett väldigt intressant fokus och därför är jag beredd att förlåta denna vinkling. Kombinerar man denna bok med Eva Lundgrens "Gud och alla andra karlar" och Stephan Mendel-Enks "Med uppenbar känsla för stil" tycker jag att man har kommit en bit på väg att förstå det problematiska i de könsroller vi har idag, och kanske framför allt att förstå hur det västerländska samhällets norm på ett sätt också är dess största hot.
Vad fan hände med Linda Skugge?
lördag 23 juli 2011
Damfotboll - världens sämsta sport?
För det första - om damfotbollen hade ens en tiondel av herrfotbollens resurser skulle spelet se helt annorlunda ut. Jag säger inte att damfotboll per definition är tråkigt att titta på eller att nivån är så låg att man bara vill byta kanal när det visas på TV, för det tycker jag inte. Men nivån skulle kunna vara högre. Vad beror det på? Ja, inte är det då bristande vilja eller förmåga hos spelare och ledare. Men inget damlag i Sverige har (såvitt jag vet) råd att ha 20 spelare anställda på heltid medan varenda lag i herrarnas allsvenska har det. Det är väl självklart att tjejerna skulle vara betydligt bättre om de bara behövde koncentrera sig på fotbollen istället för att behöva ha ett jobb för att klara försörjningen.